The company of a good friend is like an owner of musk; if you don’t buy anything, you will get the smell of it. The company of a bad friend is like the blacksmith’s bellows; if you are not affected by its black dirt, you will be touched by its smoke.

Saturday, December 5, 2009

SPM: MAKSIMUM 12 SUBJEK

Saturday, December 5, 2009
Bookmark and Share
Sah kini, "trend" mengambil mata pelajaran dalam peperiksaan SPM untuk "pecah rekod" tidak lagi dibenarkan. Setelah mengambil kira pelbagai faktor, Kemeneterian Pelajaran Malaysaia (KPM) telah menetapkan hanya 10 mata pelajaran sahaja yang boleh diambil kepada pelajar Melayu dan tambahan dua mata pelajaran lagi untuk pelajar Cina dan India. Mereka boleh mengambil sama ada mata pelajaran bahasa Cina atau bahasa Tamil dan Kesusasteraan Cina atau Kesusasteraan Tamil.
Diharap dengan keputusan tersebut, akan mengembalikan calon-calon SPM yang cemerlang "kembali' kepada kehidupan normal sebagai seorang pelajar, anak dan manusia normal yang berusia 17 tahun. Ada masa untuk mengulang kaji pelajaran, bermain, membantu ibu dan ayah bila diperlukan dan berkawan.
Nampaknya hasrat "murni" kerajaan sebelum ini untuk memberi peluang kepada pelajar yang cemerlang menunjukkan kemampuan mereka yang sebenar tidak ilihat satu elemen yang sihat bagi melahirkan manusia yang seimbang jasmani, emosi, rohani dan intelektualnya. Sebaliknya hanya satu domain intelektual sahaja yang diberi fokus sehingga menyebabkan para pelajar cemeralng pada hari ini tidak seimbang.
Hakikatnya, sekolah-sekolah berasrama penuh dan MRSM juga tidak tertarik untuk memberi peluang kepada para pelajar mereka mengambil sebanyak mungkin mata pelajaran dalam peperiksaan SPM. Jadi, macam mana pelajar-pelajar yang cemerlang tersebut mahu menunjukkan prestasi mereka yang sebenar. Walhal, kebanyakan para pelajar yang cemerlang dalam peperiksaan UPSR, PMR berada di sekolah-sekolah berasrama penuh.
Cuma satu perkara lagi yang belum terjawab ialah cadangan untuk mewajibkan lulus mata pelajaran bahasa Inggeris. Pada hemat saya, biarlah pelaksanaan Memartabatkan Bahasa Melayu dan Memperkasa Bahasa Inggeris (MBMMBI) dijalankan dulu baru wajibkan lulus Bahasa Inggeris dalam SPM. Sehingga itu, biarkan dalam status quo sekarang. Masih banyak lagi isu yang menyukarkan para pelajar luar bandar lulus bahasa Inggeris.

Facebook Comments

0 PANDANGAN:

Post a Comment

TERIMA KASIH ATAS KOMEN ANDA...

 

ADUHAI SAGA BLM...

17 Februari 2010 - Booking di Maha Mega Sdn.Bhd.,Tg.Malim

17 Mei 2010 - Terima. Alarm tidak berfungsi. Rujuk ke Karang Saujana, Tg.Malim. Tak terima sebab belum servis pertama.

26 Mei 2010 - 1st service & Repair alarm system - 2 jam. Karang Saujana, Tg.Malim. Ganti Eng.Oil, oil filter & Drain nat(?) Total = RM114.20

2 Jun 2010 - Repair water pipe ring - 3 Jam Karang Saujana, Tg.Malim. Total = RM5 (Ring tak masuk dalam warranty)

BAHAGIAN TAJAAN PENDIDIKAN, KPM

Perkhidmatan Pelajaran

PENGAJIAN AM 900

LAMAN PRA UNIVERSITI SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM

TRAFIK

PERSPEKTIF CIKGU MALEQUE Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template