The company of a good friend is like an owner of musk; if you don’t buy anything, you will get the smell of it. The company of a bad friend is like the blacksmith’s bellows; if you are not affected by its black dirt, you will be touched by its smoke.

Monday, November 16, 2009

RENDAHNYA KOMITMEN KITA...

Monday, November 16, 2009
Bookmark and Share
Masih lagi nak bercakap tentang majlis high-tea di Grand Kampar semalam. Dalam ruang yang lebih kepada "syok sendiri" nih... aku nak bercakap seoal komitmen. Aku tak pasti berapa jumlah sebenar kehadiran warga Khir Joe dalam majlis tersebut, cuma apa yang sangat pasti ramai yang tidak hadir. Daripada sejumlah lebih 120 orang guru, campur staf sokongan jumlah keseluruhan warga akademik dan non-akademik Khir Joe, aku kira hampir mencecah 140 orang.
Namun, secara umum warga Khir Joe sahaja (tidak termasuk pasangan) yang sampai kat GK mungkin tak sampai 70 orang. Tahniah kepada yang datang dengan pasangan masing-masing. Aku sendiri pun membujang jer... Ialah, macam-macam alasan kita boleh bagi atas ketidakhadiran kita. Bagi yang sememangnya mempunyai alasan yang kukuh, siapa pun akur. Tetapi, ada juga yang sengaja tak nak datang... Malas nak datang... Buang masa lah...
Memang bak kata pengerusi K3P dalam ucapannya semalam, memang susah nak puaskan hati semua orang. Bila buat di luar dan agak jauh, ada yang kata...
"Mengapa buat jauh-jauh... buang duit jer.." Tapi bila satu ketika jamuan akhir tahun buat kat dewan sekolah, masing-masing merungut...
"Apa kelas buat jamuan kat sekolah.. baik tak payah!"
Haha.. aku dah merasa dua kali jadi pengerusi, sekali naib pengerusi dan kalau tak silap sekali jadi AJK... dah macam tiga suku masak dengan kerenah kengkawan yang tak macam kawan nih... Memang ada yang kata,
"Ala.. pedulilah semua tu... Ko buat jer.. Kalau nak semua sekali datang.. sampai sudah lah ko tak buat apa-apa.."Sekali fikir memang ada betulnya.
Tetapi, sebagai pengerusi tentunya teringin sangat nak nampak semua orang datang... Kalau nak diberi pengecualian, mungkin sekitar 10% yang ada "uzur syar'ie". Selebihnya... cuba usahakan untuk datang juga. Setahun sekali, berkumpul ramai-ramai... santai-santai di luar kawasan sekolah.. di hotel ker.. di resort ker... yang penting bukan berlatarbelakangkan sekolah yang kita hadap sepanjang tahun... Bagi aku kalau dapat bawak keluarga, itu kira bonos. Yang penting tuan punya diri dulu...
Kalau tak ada transport nak pergi, sama ada tumpang kawan-kawan atau jika terlalu ramai macam tahun-tahun lepas boleh sewa bas...
Apa yang penting.... KERJASAMA! Sebagai menghargai rakan-rakan dalam K3P yang bertungkus-lumus menguruskan program tersebut. Sapa yang pernah terlibat dalam menguruskan jamuan akhir tahun, tahulah macam mana shushahnya... payahnya... ada yang dah fix tarikh, tetiba kena tunda sebab ada masalah teknikal... Teringat macam tahun lepas, dah hampir confirm nak buat di Lost World Tambun... aku sendiri pulak clash sebab periksa PTK di Bota. Akhirnya buat di Impiana Casuarina. Justeru, bila kengkawan K3P buat aktiviti aku cuba sedaya upaya ikut.
Cabaran yang tak kurang "letihnya" ialah, bagaimana nak cari sponsor untuk hamper cabutan nombor bertuah. Benchmarknya, semakin banyak hamper atau hadiah semakin bagus. Haha.. untuk mengelakkan ada yang tak dapat hamper, tahun-tahun lepas ada aktiviti tukar-tukar hadiah... Tahun ini, nasib baik dapat sebotol bedak AVON, kalau tak memang lenggang kangkong lah aku balik rumah!
Bercakap lagi soal kurang komitmen nih... mintak maaf banyak-banyak kalau ada yang terasa pulak. Memang nampak sangat! Sebab tu, bila baru-baru ini ada ura-ura jamuan akhir tahun disekalikan dengan aktiviti team-building aku rasa itu satu perkara yang sangat menarik. Mungkin itulah yang ketara sangat kurangnya. Ialah bila saiz organisasi besar, hubungan antara kalangan staf akademik pun tak rapat. Sesi pagi tak kenal petang dan sebaliknya. Begitu pulak antara staf akademik dan non-akademik... sikit punya hal boleh berlaga angin!
Cuma satu perkara lagi dalam majlis kali ini, sama ada semua sedar atau kami sahaja yang perasan (geng bujang sekejap) seorang kawan yang telah bertugas di tempat lain tak dijemput meghadiri majlis tersebut. Tercicir atau ada sebab-sebab lain yang menyebabkan beliau tidak hadir. Tetapi kalau ada dalam agenda, mesti pengacara ada sebut... dan kalau kena tolong ambikkan cenderamata ker... aku rasa, aku lah yang paling layak (hehehe.. sebab rumahnya selang empat buah rumah dengan aku). Musykil gak... Sampai kami dah pakat-pakat nak buat majlis asing dalam jangka masa yang terdekat. Sebelum cuti sekolah ni..
Itulah yang masih tersangkut-sangkut kat benakku tentang majlis semalam... Secara keseluruhanya, ok. Syabas kepada AJK K3P kali ini. Bak kata pengetua ... gandingan yang mantap.. dan boleh teruskan setahun lagi... Hihihi... Amacam Kak Chik, ada berani ka?

Facebook Comments

1 PANDANGAN:

MOHAMED ISMAIL on November 16, 2009 at 10:17 AM said...

Salam buek bro...
Bilo sobut pasal majlis jmauan kito baru2 ni, den teraso jugak bahangnyo... Yo lah, den pun ajk k3p.
Spi kato bro,nak memuaskan hati sumo org bukan pkra yang mudah. Macam2 karenah yg perlu dihadapi. W/bagaimanopun, alhamdulillah majlis ni telah berjalan dengan lancar. Tahniah buat AJK K3P yang bertungkus lumus menjayakan jamuan ini.
Pasal Cg. Zul yang tertinggal tu, den minta maaf bebanyak sebab tak ingat lansung dan tak tau camne budaya kat sini meraikan cg2 yang pindah. Maklumlah, komuniti baru di smkkjo ni...
Ok bro, jumpo laie... wassalam

Post a Comment

TERIMA KASIH ATAS KOMEN ANDA...

 

ADUHAI SAGA BLM...

17 Februari 2010 - Booking di Maha Mega Sdn.Bhd.,Tg.Malim

17 Mei 2010 - Terima. Alarm tidak berfungsi. Rujuk ke Karang Saujana, Tg.Malim. Tak terima sebab belum servis pertama.

26 Mei 2010 - 1st service & Repair alarm system - 2 jam. Karang Saujana, Tg.Malim. Ganti Eng.Oil, oil filter & Drain nat(?) Total = RM114.20

2 Jun 2010 - Repair water pipe ring - 3 Jam Karang Saujana, Tg.Malim. Total = RM5 (Ring tak masuk dalam warranty)

BAHAGIAN TAJAAN PENDIDIKAN, KPM

Perkhidmatan Pelajaran

PENGAJIAN AM 900

LAMAN PRA UNIVERSITI SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM

TRAFIK

PERSPEKTIF CIKGU MALEQUE Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template