The company of a good friend is like an owner of musk; if you don’t buy anything, you will get the smell of it. The company of a bad friend is like the blacksmith’s bellows; if you are not affected by its black dirt, you will be touched by its smoke.

Friday, September 11, 2009

GAGAL PMR, ULANG SEMULA TINGKATAN TIGA?

Friday, September 11, 2009
Bookmark and Share
KUALA LUMPUR 10 Sept. - Seorang tokoh pendidikan menyarankan supaya pendekatan mengulang tingkatan dilaksanakan semula terhadap pelajar tingkatan tiga yang gagal dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) berbanding membenarkan mereka naik ke tingkatan empat secara automatik.
Presiden Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Nasional, Prof. Madya Dr. Mohamad Ali Hassan berkata, perkara tersebut merupakan cadangan yang perlu diberi perhatian oleh kerajaan selain membenarkan pelajar meneruskan pelajaran dengan mengambil mata pelajaran vokasional.
''Ia untuk mengelakkan berlakunya pembaziran tenaga dan kewangan dalam sistem pendidikan negara," jelasnya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas surat pembaca di ruangan forum akhbar ini yang meminta kerajaan mengkaji semula dasar yang membenarkan pelajar naik ke tingkatan empat biarpun gagal dalam PMR.
Timbalan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Syed Annuar Syed Mohamad pula berkata, pihaknya memang tidak bersetuju dengan tindakan Kementerian Pelajaran melonggarkan syarat ketat untuk naik ke tingkatan empat sebelum ini.
Katanya, sudah tiba masanya sistem itu diteliti semula bagi membolehkan proses penilaian sebenar dilakukan terhadap pelajar.
''Pelajar PMR yang gagal tidak boleh dipaksa naik ke tingkatan empat untuk mengambil mata pelajaran yang tidak diminati kerana ia membuang masa mereka sahaja.
''Sebaliknya, beri pilihan dan peluang kepada pelajar untuk mengikuti mata pelajaran berasaskan kemahiran di sekolah vokasional,'' ujarnya.
Menurut Syed Annuar, memang tidak dinafikan golongan pelajar tersebut juga boleh mendatangkan masalah kepada sekolah, oleh itu kajian segera dasar itu perlu dilakukan demi menjana pembinaan modal insan.
Pandangan sama turut disuarakan oleh tokoh pendidikan, Tan Sri Ainuddin Wahid yang berpendapat kerajaan perlu melihat dan mengkaji semula dasar tersebut.
''Sesebuah sistem peperiksaan diadakan adalah untuk menilai kemampuan dan tahap penguasaan pelajar terhadap sesuatu mata pelajaran yang dipelajari,'' ujarnya.
Beliau berkata, tidak perlu diadakan peperiksaan sekiranya pelajar hanya mengambilnya tanpa mahu menguasai mata pelajaran tersebut dan sekadar melengkapkan syarat untuk naik tingkatan. Utusan Malaysia Online 11 September 2009
 _____________
Saya menyokong penuh cadangan di atas.  Sebagai seorang guru yang telah hampir 20 tahun bergelumang dengan bidang pendidikan, melihat banyak tak kenanya dengan sistem kenaikan tingkatan yang sedang berlaku sekarang.
Mengimbas kembali sistem peperiksaan  yang pernah saya lalui sekitara tahun 1970-an  ternyata lebih berkesan. Cuma dalam konteks masa kini, jangan ada istilah gagal dan buang .. Apa yang perlu, selagi pelajar tu tak dapat menguasai syarat-syarat asas lulus dalam peperiksaan PMR, mereka tidak boleh naik ke tingkatan empat. Biarlah lama manapun mereka berada di tingkatan tga. Kaedah ini setidak-tidaknya akan memberi satu "tekanan" kepada para pelajar untuk menguasai mata-mata pelajaran yang diambil. Jika tidak berjaya, mereka akan rasa malu untuk mengulang di tingkatan tiga pada tahun yang berikutnya.
Mungkin ada yang akan berhenti sekolah akibat daripada perasaan malu untuk mengulang semula di tingkatan tiga. Sebenarnya, realiti masa kini ramai pelajar yang tidak boleh menguasai mata-mata pelajaran yang diambil sudah tidak bersekoah pun. Ini kerana, mereka sering ponteng dan akhirnya nama mereka terpaksa dikeluarkan daripada daftar persekolahan.Sekiranya mereka berasa perlu lulus dalam PMR, sekurang-kurangnya ada usaha untuk belajar dan segala kelamahan yang keterlaluan pada peringkat tingkatan tiga sedikit demi sedikit dapat diatasi.
Langkah ini sekali gus dilihat akan dapat menyelesaikan masalah pelajar yang tidak boleh memabaca dan menulis berada di tingkatan empat dan lima!Cuma apa yang Kementerian Pelajaran perlu pertimbangkan ialah apakah syarat minimum lulus PMR. Umpamanya mesti kepujian Bahasa Melayu. Pada hemat saya, penguasaan bahasa Melayu itu suatu yang sangat penting... Jika tidak, susah untuk menerima pelajaran yang akan dilalui semasa di tingkatan empat dan lima...

Facebook Comments

1 PANDANGAN:

aliasacai said...

setuju

Post a Comment

TERIMA KASIH ATAS KOMEN ANDA...

 

ADUHAI SAGA BLM...

17 Februari 2010 - Booking di Maha Mega Sdn.Bhd.,Tg.Malim

17 Mei 2010 - Terima. Alarm tidak berfungsi. Rujuk ke Karang Saujana, Tg.Malim. Tak terima sebab belum servis pertama.

26 Mei 2010 - 1st service & Repair alarm system - 2 jam. Karang Saujana, Tg.Malim. Ganti Eng.Oil, oil filter & Drain nat(?) Total = RM114.20

2 Jun 2010 - Repair water pipe ring - 3 Jam Karang Saujana, Tg.Malim. Total = RM5 (Ring tak masuk dalam warranty)

BAHAGIAN TAJAAN PENDIDIKAN, KPM

Perkhidmatan Pelajaran

PENGAJIAN AM 900

LAMAN PRA UNIVERSITI SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM

TRAFIK

PERSPEKTIF CIKGU MALEQUE Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template