The company of a good friend is like an owner of musk; if you don’t buy anything, you will get the smell of it. The company of a bad friend is like the blacksmith’s bellows; if you are not affected by its black dirt, you will be touched by its smoke.

Friday, July 24, 2009

PENGALAMAN YANG AGAK MENGERIKAN...

Friday, July 24, 2009
Bookmark and Share
Sewaktu aku menerima surat yang meminta aku hadir ke SMK Sg.Kruit, Sungkai untuk membantu guru-guru UPSR dan PMR berkaitan dengan perisian markah kerja kursus, aku rasa biasa-biasa sahaja. Tugas yang telah aku lalui sejak lima tahun lalu. Cuma, pada tahun ini sedikit pelik kerana aku tidak terlibat pada peringkat pendaftaran peperiksaan pada awal tahun seperti tahun-tahun sebelumnya. "Mungin, sebab aku tak jadi setiausaha peperiksaan SPM agaknya, sebab itu mereka tak panggil aku", aku mengagak-ngagak kosong.
Aku sampai ke lokasi taklimat beberapa minit lewat sebab aku agak lewat keluar dari rumah. Semua persiapan sebenarnya berjalan dengan baik. Aku keluar sekolah pun agak awal iaitu sekitar 12.10 tengah hari iaitu selepas aku selesai kelas terakhir aku pada sesi pagi. Manakala kelas research tingkatan enam (2.00-4.00 petang) aku dah maklumkan kat cikgu sorang lagi (sebab kami berdua handle kelas tu..). Dia kata okey sebab hari ini budak-budak akan bentang rough idea menggunakan powerpoint.
Cuma, aku terlelap sewaktu menunggu azan solat zuhur. Sedar-sedar pada masa tu dah pukul 1.50 petang! Apa lagi aku pun melompat lah... Alhamdulillah semua dah ready, tremasuk merarau... Jadi, lepas solat aku pun mendesup ke Sungkai. Aku tak sempat nak set GPS aku lokasi yang hendak dituju. Cuma navigating biasa je... maksudnya navigator on tetapi tak tahu ke mana arah kita nak pergi... Hehe... bukan pasal aku tak tahu tempat... Cuma nak tahu jangkaan sampai ke lokasi. Dengan on sahaja navigator tanpa set tempat, semua peringatan masih dapat. Umpamanya amaran had kelajuan bila ada speed trap.
Aku belasah sampai 130 kmj. Bukan ikut highway beb! Jalan lama jer... Aku harap-harap navigator tak silap sebab tiada amaran speed trap sepanjang perjalanan.
Sampai kat SMK Sungkai En.Shahid arah aku ke bilik gerakan, sebab aku diminta bantu setiausaha-setiausaha PMR. okey jer lah... Macam biasalah... Aku akan terlibat hnya dalam membantu guru-guru tu semasa nak install software, taklimat dan penjelasan awal Hj Badrul yang handle. Sesampai sahaja kat muka bilik gerakan...
"Alhamdulillah, cikgu Malek sampai... saya tengah tunggu ni..." Kata Hj Hassan, Penyelia Unit Penilaian & Peperiksaan PPD.
"Hj Badrul mana tuan haji?" Itu solan yang pertama terpacul dari bibirku sebaik sahaja aku tidak megengesan kelibat beliau.
"Dia ke Penang ada kursus...." Ringkas tetapi cukup menyentap jantungku!
"Siapa nak handle taklimat ni tuan haji?" Sekadar nak confirnkan.... sebab aku dah "terhidu" sesuatu yang cukup berat beberapa minit mendatang...
"Cikgu Malek lah... Hehe" Perlahan tetapi cukup mendalam...
"Errr.. saya...?"
"Kalau cikgu Malek tak datang tadi... saya tak tahu macam mana nak buat ... Harap kat Cikgu Lai lah pulak...." Kata-kata itu bukan pelega malah menambahkan lagi tekanan kepada aku.
Sebenarnya, mengawal situasi seperti itu bukanlah suatu yang asing bagi aku. Beberapa pengalaman lampau sewaktu mengacarakan majlis, kekadang lebih mencabar. Umpamanya, tinggal beberapa minit majlis bermula aku terpaksa mengubah pegawai perasmi serta seluruh solutasiya. Daripada tiada Datuk kepada Datuk dan akhirnya tiada Datuk kembali! Memang merimaskan.
Yang ini... situasi baru...! Bukan sahaja berdepan dengan wajah-wajah cikgu yang sebahagian besarnya aku dah jumpa beberapa kali sebelum ini... Malah berdepan dengan perisian kerja kursus yang memang saban tahun ada sahaja masalahnya! Kadang-kadang masalah pada laptop!, kekadang pada softwarenya dan bahan maklumat calon yang perlu diimport dari disket (Sehingga kini... aplikasi yang melibatkan peperiksaan sahaja yang masih pakai disket!).
Setelah Hj Hassan menyampaikan introduksinya, aku diminta menyampaikan taklimat. Hehe... bila sampai nak import data... laptop Hj.Hassan tak boleh detact external A drive! Alhamdulillah aku bawak laptop. setelah selesai pasang lapotop dan akhirnya proses import data berjaya dilakukan.
Ok... pada mulanya aku tak nampak ada msalah kat cikgu-cikgu tu... Semuanya nampak cool jer... Aku terasa sangat lega... Tetiba sewaktu giliran cikgu-cikgu nak import data... masing-masing kata data dalam disket yang PPD bagi tak boleh bacalah... kosong lah...
Haha... Inilah masalah yang aku katakan tadi... Pada masa tu... semua nak masalah mereka mesti diselesaikan! Sebab, bila balik ke sekolah nanti takada masalah yang basic nih... Cuma key-in markah jer! Rupa-rupnya sewaktu aku agak kelam-kabut tu... Hj Hassan bagi cd pecah data pada Ust Saleh.
Kalau sebelum-sebelum ni proses pecah data kami buat pada hari taklimat dengan menggunakan disket yang cikgu-cikgu bawak. Tapi, kali ni proses tu telah dibuat lebih awal oleh pihak Unit Penilaian & Peperiksaan (UPP), PPD. Daripada lebih kurang 24 buah sekolah (termasuk sekolah agama rakyat dan Bantuan Kerajaan (SABK)) sekitar 11 sekolah bermasalah...
Menggunakan pengalaman lalu.. aku cuba buat proses pecah data semula. Setelah beberapa kali mencuba akhirnya berjaya... Kalau tak berjaya jugak... aku terpaksa call Hj.Badrul kat Penang! Melalui cikgu Lai, kalau masih tak boleh import data... ia melibatkan laptop jadi kena guna laptop lain lah... Kalau masih jadi juga... uninstall software kerja kursus dan reinstall semula software tersebut. Setelah it aku nampak cikgu-cikgu dah macam cool balik... Tapi, berdasarkan pengalaman lalu... tunggulah beberapa hari lagi ada cikgu-cikgu yang call aku... Sebab aku diarahkan jadi troubleshooter untuk area Tg.Malim... Sampai kengkawan kat sekolah perlui-perli aku... Masa aku jadi s/u SPM, bilik Unit Peperiksaan Sekolah merangkap Unit Kecil Penilaian dan Peperiksaan PPD Batang Padang... Pehhh!!
Sewaktu turun ke kantin, aku sempat sembang dengan Hj.Hassan..
"Kenapa Tn.Hj tak bagi tahu ... saya kena bagi taklimat.... Sekurang-kurangnya adalah persediaan mental dan apa-apa yang patut..."
"Hehe.. Kalau saya bagi tahu... takut cikgu Malek tak datang.."
Hehehe... aku nak cakap apa lagi!
Betul ker... pengalaman itu hanya bermakna jika kita berjaya melaluinya... Habis tu kalau tak berjaya?

Facebook Comments

1 PANDANGAN:

Anonymous said...

baselah tu cikgu kalau ada kepakaran apa2...memang jadi "magsa"...hehehe

Post a Comment

TERIMA KASIH ATAS KOMEN ANDA...

 

ADUHAI SAGA BLM...

17 Februari 2010 - Booking di Maha Mega Sdn.Bhd.,Tg.Malim

17 Mei 2010 - Terima. Alarm tidak berfungsi. Rujuk ke Karang Saujana, Tg.Malim. Tak terima sebab belum servis pertama.

26 Mei 2010 - 1st service & Repair alarm system - 2 jam. Karang Saujana, Tg.Malim. Ganti Eng.Oil, oil filter & Drain nat(?) Total = RM114.20

2 Jun 2010 - Repair water pipe ring - 3 Jam Karang Saujana, Tg.Malim. Total = RM5 (Ring tak masuk dalam warranty)

BAHAGIAN TAJAAN PENDIDIKAN, KPM

Perkhidmatan Pelajaran

PENGAJIAN AM 900

LAMAN PRA UNIVERSITI SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM

TRAFIK

PERSPEKTIF CIKGU MALEQUE Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template