The company of a good friend is like an owner of musk; if you don’t buy anything, you will get the smell of it. The company of a bad friend is like the blacksmith’s bellows; if you are not affected by its black dirt, you will be touched by its smoke.

Friday, June 12, 2009

PENILAIAN BERSASKAN SEKOLAH

Friday, June 12, 2009
Bookmark and Share
Syabas Kak Leha (Pn.Zaleha Ahmad) kerana bukan sahaja muncul dalam akhbar arus perdana, tetapi berjaya menyatakan pandangan yang jitu tentang pelaksanaan PBS (Penilaian Berasaskan Sekolah) yang akan dilaksanakan di peringkat sekolah tidak lama lagi.
Bagi warga pendidik, idea ini mula dilontarkan kepada minda guru-guru kira-kira dua tahun lalu. Keperluan PBS dilihat akan menjadi jawapan kepada format penilaian pendidikan dalam konteks pelajar yang terlalu menjurus kepada aspek kognitif sahaja. Selain daripada itu ia juga dilihat akan mengurangkan tekanan kepada para pelajar yang mesti menghadapi pelbagai kertas peperiksaan secara sumatif pada peperiksaan-peperiksaan awam. Sistem penilaian yang hampir 100% berasaskan peperiksaan awam ini dilihat tidak akan menyuburkan empat aspek yang perlu diseimbangkan iaitu jasmani, emosi, rohani dan intelek.
Selain daripada itu sedikit sebanyak melalui PBS ini para pelajar tahu bahawa markah daripada guru merupakan salah satu elemen pemarkahan yang tidak boleh diabaikan. Justeru ia akan menambahkan lagi hubungan yang positif dengan guru.
Melalui PBS juga akan memberi ruang yang agak luas kepada para pelajar untuk lebih terlibat dalam aktiviti kokurikulum. Selama ini ramai pelajar yang terpaksa curi-curi masa untuk mengikuti program atau aktiviti kokurikulum. Kebanyakan ibu bapa akan bising jika anaknya terlalu aktif kerana walau setinggi mana pencapaian anak-anak mereka dalam bidang kokurikulum, ia hanya sekitar 10% sahaja. Selebihnya masih dinilai daripada aspek kurikulum.

Facebook Comments

0 PANDANGAN:

Post a Comment

TERIMA KASIH ATAS KOMEN ANDA...

 

ADUHAI SAGA BLM...

17 Februari 2010 - Booking di Maha Mega Sdn.Bhd.,Tg.Malim

17 Mei 2010 - Terima. Alarm tidak berfungsi. Rujuk ke Karang Saujana, Tg.Malim. Tak terima sebab belum servis pertama.

26 Mei 2010 - 1st service & Repair alarm system - 2 jam. Karang Saujana, Tg.Malim. Ganti Eng.Oil, oil filter & Drain nat(?) Total = RM114.20

2 Jun 2010 - Repair water pipe ring - 3 Jam Karang Saujana, Tg.Malim. Total = RM5 (Ring tak masuk dalam warranty)

BAHAGIAN TAJAAN PENDIDIKAN, KPM

Perkhidmatan Pelajaran

PENGAJIAN AM 900

LAMAN PRA UNIVERSITI SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM

TRAFIK

PERSPEKTIF CIKGU MALEQUE Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template