The company of a good friend is like an owner of musk; if you don’t buy anything, you will get the smell of it. The company of a bad friend is like the blacksmith’s bellows; if you are not affected by its black dirt, you will be touched by its smoke.

Wednesday, June 16, 2010

MANDRIN, TAMIL BUKAN WAJIB

Wednesday, June 16, 2010
Bookmark and Share
PULAU PINANG 15 Jun - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kerajaan tidak bercadang untuk menjadikan pelajaran Bahasa Mandarin dan Tamil yang bakal dilaksanakan sepenuhnya di semua sekolah kebangsaan sebagai subjek wajib.

Sebaliknya, beliau menjelaskan, pengajaran kedua-dua bahasa tersebut akan dilaksanakan secara elektif untuk memberi pilihan selain memudahkan pelajar kaum Cina dan India mempelajari bahasa ibunda mereka di sekolah kebangsaan.

Bagi tujuan itu katanya, kerajaan mewajibkan penyediaan guru-guru bahasa Mandarin dan Tamil di semua sekolah kebangsaan bagi memastikan dasar Bahasa Ibunda Pelajar (POL) dapat dilaksanakan sepenuhnya.

"Saya hendak betulkan ini kerana ada sedikit kesilapan kenyataan awal yang dikeluarkan yang mengatakan kerajaan hendak mewajibkan sekolah kebangsaan belajar Mandarin dan Tamil, itu saya nak betulkan.

"Apa yang kita mahu ialah supaya dasar POL yang sudah lama diperkenalkan bukan sahaja diteruskan tetapi dilaksanakan sepenuhnya supaya di setiap sekolah kebangsaan disediakan guru yang cukup untuk mengajar kedua-dua bahasa itu.

"Dengan ini, pelajar mempunyai pilihan, yang penting apabila mereka mahu menguasai bahasa ibunda, mereka boleh memperolehinya menerusi sistem kebangsaan dan tidak perlu berpusu-pusu ke sekolah jenis kebangsaan yang kadang-kadang tidak cukup tempat," katanya.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Pelajar Antarabangsa 2010 anjuran Sekolah Perempuan St. George di Universiti Sains Malaysia (USM) di sini hari ini.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon dan Naib Canselor USM, Prof. Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak dan Penasihat Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Zainal Abidin Osman.

Muhyiddin berkata, apa yang penting ialah kerajaan mahu mengukuhkan pembelajaran Bahasa Mandarin dan Tamil di sekolah kebangsaan dengan menyediakan tenaga pengajar yang mencukupi untuk mengajar kedua-dua bahasa itu.

Beliau memberitahu, kini terdapat 373 guru Bahasa Mandarin dan 163 guru Bahasa Tamil di sekolah kebangsaan.

"Kita ada lebih 7,000 sekolah rendah di seluruh negara, kita akan latih guru berkelayakan dan mereka boleh ditempatkan di sekolah-sekolah ini, sama ada terdapat pelajar yang mahu belajar atau tidak itu soal kedua," tambahnya.

Timbalan Perdana Menteri berkata, sebelum ini ada kemungkinan pihak sekolah tidak memberi perhatian kepada pembelajaran kedua-dua bahasa tersebut sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati ibu bapa berketurunan Cina dan India.

"Justeru apabila kita dapat menyediakan kemudahan pembelajaran kedua-dua bahasa ini di sekolah, tentu sekali mereka lebih mudah untuk menguasai bahasa ibunda menerusi sistem sekolah kebangsaan," katanya.

Oleh ABDUL MUIN SAPIDIN
dan NURUL HUDA HASSAN
pengarang@utusan.com.my

--------------------------------------
Mula-mula berita ini saya dengar, saya pun mempunyai pentafsiran yang sama... Di sekolah kebangsaan, akan diwajibkan belajar dua bahasa ibunda lagi iaitu bahasa Mandarin dan Tamil. Reaksi spontan, ini mesti nak realisasikan secara lebih drastik slogan Satu Malaysia... Ialah, kalau orang Cina dan India kena belajar bahasa Melayu, maka orang Melayu pun kena belajar bahasa mereka pulak... Lagi pun medium bahasa ini lebih minimum kesannya terhadap proses asimilisasi rakyat di Malaysia. Berbanding dengan asimilasi budaya secara mutlak, apatah lagi agama!

Rupa-rupanya apa yang saya dengar tu silap! Menteri Pelajaran bermaksud mata pelajaran bahasa Mandrin dan Tamil diwajibkan untuk pelajar Cina dan Tamil di sekolah aliran kebangsaan. Idea ini tentunya akan dilihat lebih baik oleh kedua-dua kaum bagi memastikan kelangsungan kedua-dua bahasa tersebut pada masa akan datang.

Apa kata kalau betul-betullah, bahasa Mandrin dan Tamil diwajibkan kepada semua pelajar aliran kebangsaan? Ia bermula dari sekolah rendah lagi sehingga sampai ke peringkat menengah. Agak-agaknya semakin bertambah baik kah hubungan sosial antara kaum atau sebaliknya?


Foto: Sekadar hiasan. Bahasa Inggeris di negara China.

Facebook Comments

0 PANDANGAN:

Post a Comment

TERIMA KASIH ATAS KOMEN ANDA...

 

ADUHAI SAGA BLM...

17 Februari 2010 - Booking di Maha Mega Sdn.Bhd.,Tg.Malim

17 Mei 2010 - Terima. Alarm tidak berfungsi. Rujuk ke Karang Saujana, Tg.Malim. Tak terima sebab belum servis pertama.

26 Mei 2010 - 1st service & Repair alarm system - 2 jam. Karang Saujana, Tg.Malim. Ganti Eng.Oil, oil filter & Drain nat(?) Total = RM114.20

2 Jun 2010 - Repair water pipe ring - 3 Jam Karang Saujana, Tg.Malim. Total = RM5 (Ring tak masuk dalam warranty)

BAHAGIAN TAJAAN PENDIDIKAN, KPM

Perkhidmatan Pelajaran

PENGAJIAN AM 900

LAMAN PRA UNIVERSITI SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM

TRAFIK

PERSPEKTIF CIKGU MALEQUE Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template