The company of a good friend is like an owner of musk; if you don’t buy anything, you will get the smell of it. The company of a bad friend is like the blacksmith’s bellows; if you are not affected by its black dirt, you will be touched by its smoke.

Monday, August 24, 2009

POTONG SAGA...

Monday, August 24, 2009
Bookmark and Share

Di sebalik adegan yang agak vulgar dalam klip video ini, ada beberapa perkara yang agak menarik untuk diperkatakan. Pertama tentang nama Namewee. Seorang pelajar Malaysia di Taiwan yang menggemparkan tanah air sedikit masa lalu dengan klip video yang menggubah rentak lagu Negaraku ke irama rap serta elemen lain yang menimbulkan rasa marah banyak pihak. Nampaknya beliau telah balik ke Malaysia atau klip video itu dirakam sewaktu beliau balik bercuti. Namun kehadiran beliau telah disambut dengan baik oleh para penggiat filem tempatan khasnya dalam kalangan masyarakat Cina. Ini mungkin disebabkan beliau punyai bakat sedia ada yang sangat hebat.
Kedua, sistem perbankan Islam telah diterima baik dalam kalangan masyarakat bukan Islam. Mereka tahu bahawa sistem perbankan Islam lebih terjamin berbanding dengan sistem perbankan konvensional. Masyarakat Cina di Malaysia dan seluruh dunia memang arif soal selok-belok bidang perniagaan, justeru jika mereka melihat bahawa sistem perbankan Islam adalah yang terbaik, memang begitulah hakikatnya. Dalam kalangan orang Islam tidak ramai yang bergiat aktif dalam bidang perniagaan. Ramai yang membuka akaun simpanan pun sebab pembayaran gaji dibuat oleh Bank Islam Malaysia Berhad.
Cuma, episod yang dilakonkan dalam klip video tersebut saya anggap satu gurauan yang disalah faham oleh pihak yang sememangnya tidak tahu tentang kebolehan orang bukan Islam membuka akauan di sistem perbankan Islam. Ia semakin tidak begitu dipandang serius kerana menggunakan teknik aras bawah sedar 'Namewee' dalam mimpinya sewaktu beliau membaca brosur berkaitan dengan SPI.
Kkalaulah.... maklumat yang jelas kepada orang bukan Islam tentang semua perkara dalam Islam termasuk aspek, ibadah, munakahat, muamalat dan jenayat tentu salah faham akan dapat diminimumkan...

Facebook Comments

0 PANDANGAN:

Post a Comment

TERIMA KASIH ATAS KOMEN ANDA...

 

ADUHAI SAGA BLM...

17 Februari 2010 - Booking di Maha Mega Sdn.Bhd.,Tg.Malim

17 Mei 2010 - Terima. Alarm tidak berfungsi. Rujuk ke Karang Saujana, Tg.Malim. Tak terima sebab belum servis pertama.

26 Mei 2010 - 1st service & Repair alarm system - 2 jam. Karang Saujana, Tg.Malim. Ganti Eng.Oil, oil filter & Drain nat(?) Total = RM114.20

2 Jun 2010 - Repair water pipe ring - 3 Jam Karang Saujana, Tg.Malim. Total = RM5 (Ring tak masuk dalam warranty)

BAHAGIAN TAJAAN PENDIDIKAN, KPM

Perkhidmatan Pelajaran

PENGAJIAN AM 900

LAMAN PRA UNIVERSITI SMK KHIR JOHARI, TG.MALIM

TRAFIK

PERSPEKTIF CIKGU MALEQUE Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template